Een open been is een open plek of wond aan het onderbeen. De medische term ervoor is ulcus cruris wat 'zweer aan het onderbeen' betekent. Deze ontstaat door een stoornis in de bloedsomloop. Zonder behandeling zal de zweer slecht genezen.
Oorzaken
Diverse oorzaken kunnen aanleiding zijn voor een open been. De meest voorkomende oorzaak is aderproblemen (veneuze insufficiëntie). Bij aderproblemen wordt het bloed niet goed door de aders afgevoerd. Hierdoor hoopt zich vocht op in de weefsels in de voet en het onderbeen. De huid gaat strak staan, kan niet goed doorbloed worden en wordt daardoor erg kwetsbaar. Stoten of vallen zijn dan risico's voor het onstaan van een open been.
Daarnaast zijn spataderen, trombose, onvoldoende werking van de kuitspieren, slagaderproblemen en problemen in de haarvaten van de huid oorzaken van een open been. Sommige mensen hebben meerdere oorzaken voor een open been (zoals diabetes mellitus en langdurig bestaande hoge bloeddruk) en kunnen dan ook een combinatie van klachten hebben.
Onderzoek
Diverse onderzoeken kunnen nodig zijn om de oorzaak te achterhalen. Uw medische voorgeschiedenis en uw precieze klachten worden eerst doorgenomen. Aanvullend vindt lichamelijk onderzoek plaats, zoals controleren op huidafwijkingen en opnemen van de bloeddruk aan zowel enkels als armen om te zien of de bloedvoorziening in de benen voldoende is.
Een van de meest voorkomende aanvullende onderzoeken is het duplex onderzoek. Zo nodig kan er een stukje huid onder lokale verdoving weggenomen worden of een angiografie gemaakt worden.
Download voor meer informatie over een open been en onderzoeken onderstaande folders.