HomeActueelNieuwsEén prik vervangt urenlang infuus

Eén prik vervangt urenlang infuus

18 mei 2021

Voorheen was Riet Riedijk uit Sommelsdijk vele uren kwijt als ze in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis haar medicijn toegediend kreeg. Van negen uur 's morgens tot zeker drie uur 's middags lag ze aan het infuus. Eén keer per maand. Sinds kort krijgt ze een prik en is ze in een uurtje weer thuis.

Bron: Eilanden-Nieuws, Kees van Rixoort



Mevrouw Riedijk heeft de ziekte van Kahler, ook wel mulipel myeloom genoemd. "De ziekte van Kahler is een beenmergziekte, die zich veelal uit in de wervels. Het begint vaak met rugklachten", zegt Ineke Fondse, coördinerend oncologieverpleegkundige met als specialisatie hematologie. Jaarlijks krijgen ongeveer 900 Nederlanders deze ziekte, veelal rond hun zestigste jaar.

Nauwelijks bijwerkingen
Twee jaar gleden was mevrouw Riedijk de eerste die in het Dirkslandse ziekenhuis het middel daratumunab kreeg toegediend. Ineke Fondse: "Dit is immuuntherapie. Het middel versterkt de eigen immuniteit, waardoor kwaadaardige cellen in het beenmerg niet groeien. Het werkt heel goed en er zijn nauwelijks bijwerkingen."
Riet Riedijk beaamt dat direct. "Je hebt deze ziekte levenslang, maar zij is goed te behandelen. Als je op deze manier ziek bent, kun je je een gezegend mens voelen. Ik voel me kerngezond. Ik was heel ziek, maar ik kan en doe alles weer. Degene die dit middel heeft uitgevonden verdient echt de hoofdprijs."

Ze moest er tot nu toe wel elke maand een hele dag voor uittrekken. "In het begin moet je elke week aan het infuus. Meestal duurde dat tot een uur of vijf 's middags, de eerste keer zelfs tot zeven uur in de avond. Je bent er een hele dag mee onderweg."

Minder tijdrovend
Maar dat is veranderd. Zoals mevrouw Riedijk twee jaar geleden de eerste in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis was die het middel kreeg, is ze nu de eerste die het infuus kan inruilen voor een onderhuidse injectie. Dat is veel minder tijdrovend en belastend.

"Een voordeel is ook dat je niet langer in een ader hoeft te prikken. Bij mensen die regelmatig aan het infuus liggen, kunnen de bloedvaten harder worden en minder gemakkelijk aan te prikken", zegt de oncologieverpleegkundige. "Een middel tegen allergische reacties ging via het infuus mee. Nu neemt de patiënt thuis alvast een tabletje in."
Nog lang niet alle ziekenhuis zijn overgestapt op de toediening van daratumunab via een injectie. In de regio is Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis een van de eerste die deze nieuwe stap zet. Mevrouw Riedijk, die als het weer goed is vanuit Sommelsdijk naar Dirksland fiets, is er blij mee. Na een injectie van een paar minuten en wat observatietijd is ze snel weer thuis.