Intensievere samenwerking tussen Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en Spijkenisse Medisch Centrum
De vier bestuurders van hebben een overeenkomst ondertekend om de krachten te bundelen op gebied van oncologische zorg. De vier ziekenhuizen werken al intensief samen voor een aantal soorten kanker, zoals borstkanker, maar breiden deze samenwerking verder uit naar alle oncologische zorg. De belangrijkste doelstellingen voor de samenwerking zijn: een nog hogere kwaliteit van zorg leveren, efficiëntere zorgverlening en zorg dichtbij huis bieden waar dat kan en verder weg waar dat moet.
Sander Dekker, raad van bestuur Maasstad Ziekenhuis: “We sorteren hiermee voor op de voorgestelde volumenormen van het IZA. Voor de behandeling van bepaalde soorten kanker richt het IZA zich op het concentreren van zorg - en daar is vanuit het oogpunt van kwaliteit best iets voor te zeggen. Maar concentratie brengt ook het risico met zich mee dat zorg uit één of meerdere van de vier betrokken ziekenhuizen verdwijnt. Door samen op te trekken willen we de patiënten en inwoners in onze regio de meest optimale zorg blijven bieden. “
Robert Chabot, raad van bestuur Ikazia vult aan: “Door deze samenwerking en het bundelen van onze expertise en ervaring kunnen we de zorg echt verbeteren. Samen zorgen we ervoor dat iedere patiënt in onze regio toegang heeft tot de best mogelijke behandeling, met aandacht voor persoonlijke begeleiding. Daarnaast blijven we ook, vanuit de vier ziekenhuizen, deelnemen in de al bestaande samenwerkingen, zoals het oncologienetwerk Concord. “
Koos Moerland, raad van bestuur Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis benoemt: “Door dit met elkaar op te pakken, blijven we zoveel mogelijk soorten oncologische zorg bieden voor de inwoners van onze regio. Oncologiepatiënten willen we -waar dat kan - dichtbij huis behandelen. Dat geeft minder belasting voor de patiënt omdat ze minder hoeven te reizen en in hun eigen vertrouwde ziekenhuis terecht kunnen.”
Tessa van Maanen, raad van bestuur Spijkenisse Medisch Centrum: “Door de oncologische zorg met elkaar te organiseren, blijft zorg dichtbij voor een groot aantal soorten kanker mogelijk. Patiënten zullen soms een deel van behandeling in een van de partnerziekenhuizen ontvangen, maar we streven ernaar zoveel mogelijk zorg aan te bieden in het ziekenhuis waar de patiënt al bekend is.”
De gezamenlijke aanpak, waarbij patiënten door een multidisciplinair team vanuit de vier ziekenhuizen een behandelplan krijgen, biedt patiënten een betere, op maat gemaakte behandeling. Het behandelteam deelt kennis, ervaring en expertise, wat de kwaliteit van zorg verder verhoogt. Het is een belangrijke stap in het verder verbeteren van de oncologische zorg in de regio.