Galblaasontsteking

De galblaas is een klein orgaan dat aan de onderzijde van de lever ligt, rechts boven in de buik. De galblaas is door gangetjes verbonden met de lever en met het eerste deel van de dunne darm (de twaalfvingerige darm). De lever maakt continu gal aan en voert dit af naar de galblaas, waar het wordt ingedikt en opgeslagen. Zodra er voedsel in de darm komt (vooral bij vet voedsel) perst de galblaas de gal via de afvoerbuis naar de dunne darm. Wanneer de galblaas is verwijderd wordt deze functie overgenomen door de lever en de galgangen.

Om onderstaande redenen kan het nodig zijn dat u aan de galblaas wordt geopereerd:

  • Galblaasstenen: stenen bestaan uit cholesterol, calcium en galzouten. Ze kunnen een koliekaanval uitlokken. Dit zijn hevige krampen in de buik die kunnen uitstralen tussen de schouderbladen. Deze pijn kan gepaard gaan met een opgezette buik, misselijkheid of overgeven.
  • Galwegstenen: in de galwegen kunnen zich ook stenen bevinden. Deze zijn meestal afkomstig van de galblaas. Ze belemmeren de afvoer van gal met geelzucht tot gevolg.
  • Galblaasontsteking: als galstenen de galwegen blokkeren en als bacteriën zich in de galbuis opstapelen, kan een ontsteking van de galblaas en de galwegen ontstaan.

De operatie
Er zijn twee methoden om de galblaas te verwijderen, de laparoscopische (kijkbuis) en de gewone (klassieke) galblaasoperatie. Uw behandelend arts zal met u bespreken wat in uw geval het beste is. Een galblaasoperatie duurt meestal één tot anderhalf uur.

Bekijk hier de laparoscopische galblaasoperatie (kijkbuisoperatie)