Wat is het?
De ziekte van Dupuytren is een afwijking in de hand, die wordt veroorzaakt door zogenaamde verbindweefseling (verharding) van een peesblad in de hand. Door het verschrompelen van dit (zieke) bindweefsel kunnen de vingers krom gaan staan. De afwijking kan in de handpalm en/of in alle vingers voorkomen. De oorzaak is niet duidelijk. Vaak komt het aan beide handen voor.
De ziekte van Dupuytren ontstaat meestal bij mensen vanaf ongeveer vijftig jaar en komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Erfelijkheid speelt een rol. De ziekte van Dupuytren is over het algemeen pijnloos en de vergroeiingen kunnen verholpen worden door een of meerdere operaties. De ziekte zelf wordt daarmee overigens niet genezen.
Behandeling
De ziekte van Dupuytren wordt behandeld als vergroeiingen ontstaan. De bindweefselstrengen die de dwangstand van de vingers (vergroeiing) veroorzaken, worden dan operatief verwijderd. De chirurg maakt daarvoor een aantal sneden aan de binnenkant van uw hand en haalt het zieke bindweefsel weg. Afhankelijk van de ernst van de vergroeiing duurt de operatie 3 kwartier tot 2 uur. Soms krijgt u om de wondgenezing niet te verstoren gedurende 2 weken een gips.
Voor meer informatie over de operatie kunt u de folder bekijken.