Als je pijn hebt of je niet lekker voelt, ga je naar je huisarts. Soms kan de huisarts je niet verder helpen en moet je naar een arts in het ziekenhuis op de polikliniek.
Meestal heb je een afspraak op de polikliniek Kindergeneeskunde. Soms ga je naar de KNO-arts voor je keel, neus en oren, de oogarts voor je ogen of naar de chirurg. Op de polikliniek onderzoekt de arts wat er aan de hand is. Soms is extra onderzoek nodig.
Bekijk het fotoverhaal van Huib. Hij heeft een afspraak op de polikliniek Kindergeneeskunde in het ziekenhuis. Heb jij binnenkort een afspraak? Dan zie je hieronder hoe dat gaat.
1. Bij de hoofdingang meld je je aan bij de aanmeldzuil met je identiteitskaart of paspoort. Vervolgens ga je naar de balie van de polikliniek Kindergeneeskunde en vertel je dat je er bent.
2. Meestal moet je nog even wachten in de wachtruimte. Daar kun je spelen of een boekje lezen. Als je aan de beurt bent, haalt de doktersassistente je op uit de wachtkamer.
3. De dokter wil graag weten hoe lang en hoe zwaar je bent. Soms wordt ook je bloeddruk opgemeten. Hiervoor krijg je een band om je arm, die wat strak aanvoelt.
4. Daarna komt de dokter. Hij of zij vraagt hoe het met je gaat en waarom je bij de dokter moet komen. Natuurlijk mag je ook vragen stellen. Lees meer over je rechten.
5. De dokter gaat je vaak ook even onderzoeken. De dokter vertelt dan eerst wat hij of zij gaat doen. Bijvoorbeeld in je oren kijken of naar je longen luisteren. Soms moet je hiervoor op de onderzoeksbank zitten of liggen.
6. De dokter zet alles in de computer en bespreekt wat hij of zij denkt dat er met je aan de hand is en wat nu verder moet gebeuren. Soms is extra onderzoek nodig.
Stel zelf ook 3 goede vragen. De 3 goede vragen zijn:
1. Dit voel ik, wat is het?
2. Wat kunnen we er allemaal aan doen?
3. Wat betekent dit voor mij nu en later?
Hier lees je meer informatie over 3 goede vragen.
7. Na je afspraak in het ziekenhuis kun je weer naar huis.