Veelgestelde vragen

Ik heb een vraag over

Waar kan ik parkeren?

12345

Hoe kan ik mijzelf voorbereiden?

Wat moet ik meenemen?

Samen met uw behandelend arts wordt besloten of u opgenomen wordt in het ziekenhuis. Het kan zijn dat u direct via de polikliniek wordt opgenomen of op een later vast te stellen datum. Bij het vaststellen van een opnamedatum kan rekening worden gehouden met uw wensen.

  • verzekeringspapieren
  • legitimatiebewijs
  • ponsplaatje en afsprakenkaart
  • actueel overzicht van medicijnen die u gebruikt. U kunt dit overzicht via uw huisarts of apotheek verkrijgen
  • eventuele medicijnen en / of dieetvoorschriften
  • eventueel uw bloedgroepkaart
  • toiletartikelen
  • nachtkleding, badjas en ondergoed pantoffels / slippers

Hoe ziet de ingreep er uit?

Welke faciliteiten zijn er aanwezig?

Ik ben recent geopereerd en ik heb nog bloedverlies. Kan dit kwaad?

Bloedverlies kan tot ongeveer zes weken na de operatie optreden, het wordt langzaam minder en gaat vaak over in bruinige of gelige afscheiding.
Het kan ook zo zijn dat u aantal dagen geen bloedverlies heeft gehad maar dan ineens weer wat helderrood bloed verliest. Dit heeft te maken met de wondgenezing, het loslaten of oplossen van de hechting of meer lichamelijke inspanning.
Als het bloedverlies niet meer is dan een normale menstruatie is het normaal. Verliest u meer bloed, dan is het verstandig om contact op te nemen met de afdeling Gynaecologie.



Hoelang gebruik ik pijnstillers na een operatie?

Het gebruik van pijnstilling is afhankelijk van hoelang u zelf pijnklachten blijft houden. U kunt voor de pijn 4x per dag pijnstillers (paracetamol 1000 mg) innemen. Wanneer de pijn minder wordt, kunt u gaan afbouwen naar 4 maal daags 500 mg en vervolgens stoppen. Gebruikt u een combinatie van diclofenac en paracetamol dan altijd eerst de diclofenac afbouwen en daarna de paracetamol.
Toename van pijn na een operatie is niet gebruikelijk. Bij toename van pijn, acute of hevige pijn kunt contact u opnemen met de afdeling Gynaecologie.

Wat doe ik als ik temperatuursverhoging/koorts heb na een operatie?

Heeft u binnen 4 weken na de operatie meer dan 38,5 graden koorts, dan verzoeken wij u contact op te nemen met afdeling Gynaecologie.

Wat doe ik bij misselijkheid of bolle buik na een operatie?

Indien u, binnen 4 weken na ontslag, meer last heeft van misselijkheid of een pijnlijke bolle buik ontwikkelt, moet u contact opnemen met de afdeling Gynaecologie.

Hoe ga ik om met wondjes en pleisters na een operatie?

Indien u tijdens de operatie pleisters heeft gekregen, mogen deze tot 5 dagen blijven zitten. U kunt ze het makkelijkst na het douchen verwijderen. Indien pleisters eerder loslaten en de wond wijkt niet, hoeven deze niet vervangen te worden.
Let op! kleur (roodheid), warm aanvoelen van het gebied rondom de wond, pijnlijk, verlies van vocht of pus, neem dan contact op met afdeling of polikliniek Gynaecologie.

Hoe gaat het met ontlasting na een operatie?

De eerste weken na de ingreep kan uw buik nog behoorlijk opgezet zijn.
Uw darmen moeten na de ingreep weer het ontlastingspatroon krijgen wat u voor de ingreep had. Het is aan te raden om vezelrijke voeding te gebruiken (bruin brood, fruit, rauwkost).
Drink minstens 2 liter per dag. Bij de apotheek kunt u Lactulose siroop kopen.
Raadpleeg uw huisarts bij verstopping.

Wanneer worden hechtingen verwijderen na een operatie?

In principe heeft u oplosbare hechtingen. Zijn de hechtingen na 10 dagen nog niet opgelost of gaan de wondjes rood zien dan kunt u bij de doktersassistente van de huisarts de hechtingen laten verwijderen.
Om hechtingen te laten verwijderen na een laparoscopische ingreep, kunt u 1 week na de ingreep een afspraak maken bij de huisarts.

Pijn bij het zitten na een operatie?

Heeft u een plastiek van de achterwand ondergaan, dan kunt u de eerste 4 a 5 weken nog last hebben met zitten. Gebruik pijnstilling bij deze klachten en een harde stoel. Zachte kussens of ringen zorgen voor meer zwelling in het wondgebied en verergeren de klachten.

Wat mag u wel of niet na de operatie?

In principe mag u alles. Op basis van uw gevoel en herstel mag u uw activiteiten gaan uitbreiden. Luister altijd goed naar uw lichaam. 

Wij geven u een aantal richtlijnen:

  • Wij raden u aan de eerst 2 weken alleen licht huishoudelijk werk te verrichten.
  • Ramen zemen, bedden opmaken, stofzuigen kunt u beter de eerste 2 á 3 weken niet doen.
  • Geen zware tassen of emmers water tillen de eerste 3 á 4 weken.
  • Neem voldoende rust, ga ’s middags even naar bed, vooral in de eerste week en breidt langzaam uw activiteiten uit.

 

Mag ik autorijden na een operatie?

Informeer goed bij u verzekering wat is toegestaan na een operatie. Van de meeste verzekeringen mag u de eerste 6 weken na de operatie geen autorijden en bent u niet verzekerd.

Hoe gaat het met urineren na een operatie?

Urineren neemt zijn normale patroon aan maar kan altijd de eerste weken wat onwennig zijn. Dus als u toch wat last heeft van niet goed kunnen uitplassen of branderig gevoel, laat het dan even controleren.

Hoe gaat het met fietsen na een operatie?

Bij een normaal herstel kunt u na ongeveer 4 weken gaan fietsen.

Wanneer kan ik weer werken na een operatie?

Afhankelijk van de aard van uw werk en op basis van het herstel kunt u 4-6 weken na de operatie starten met uw werk. Voor kleine ingrepen zoals een curettage, conisatie, lis excisie kunnen mensen vaak binnen enkele dagen tot een week de werkzaamheden hervatten.
Als u zich zes weken na de operatie nog niet fit voelt, overlegt u met uw bedrijfsarts en eventueel uw gynaecoloog/ huisarts over de manier waarop de werkzaamheden hervat kunnen worden.
Soms is het verstandig aangepast werk te doen of nog wat langer thuis te blijven om aan te sterken.

Kan ik direct sporten na een operatie?

Wacht met sporten tot u op controle bent geweest. Zwemmen mag als u geen afscheiding meer heeft.

Wanneer mag ik geslachtsgemeenschap hebben na een operatie?

Wacht met geslachtsgemeenschap totdat u op controle bent geweest.

Kun je last hebben van bloedverlies na het plaatsen van een Mirenaspiraal?

Na het plaatsen van een spiraal kan het bloedverlies wel 6 tot 8 weken aanhouden.
Als het bloedverlies meer is dan een normale menstruatie, of als u hevige buikpijn of koorts krijgt neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie.

Dunne waterige afscheiding en licht bloedverlies na cryotherapie. Is dat normaal?

Dit is normaal. U kunt wat dunne waterige afscheiding hebben na de behandeling en ook licht bloedverlies. Gebruik na de ingreep geen tampons, maar maandverband. Om de wond goed te laten genezen adviseren wij u om in de eerste 2 weken na de ingreep geen gemeenschap te hebben en niet te gaan zwemmen of in bad te gaan.

Welke adviezen volg ik op?

Iedere operatie is anders en heeft specifieke adviezen die u het beste kunt opvolgen . Welke dat voor u zijn, leest u in de patiëntenfolder van de opertie die u heeft gehad. 

Welke gegevens heb ik nodig als ik bel met de afdeling?

Als u het ziekenhuis belt, zorg dan dat u uw klacht en vragen duidelijk heeft opgeschreven, uw temperatuur heeft opgenomen en uw afsprakenkaart bij de hand heeft

Is er ook telefonisch spreekuur?

Ja. Er is maandag en donderdag telefonisch spreekuur van 8.00 - 12.00 uur. U kunt bellen met 0187 60 77 40.

Waarom gebruiken jullie aanmeldzuilen?

U hoeft minder vaak in de rij te staan bij de balies en u vindt al uw afspraken van de dag en routenummers overzichtelijk bij elkaar op één ticket.

Hebben alle locaties een aanmeldzuil?

Op onze hoofdlocatie in Dirksland en de buitenpolikliniek ’t Dok Medisch Centrum kunt u zich aanmelden via een aanmeldzuil. Op onze locaties Het Nieuwe Weergors in Hellevoetsluis en onze buitenpolikliniek Brielle meldt u zich aan bij de receptie.

Ik sta bij de aanmeldzuil en snap niet wat ik moet doen. Wie kan mij helpen?

Er is altijd een medewerker in de buurt om u te helpen.

Ik heb meerdere afspraken op één dag. Hoe werkt dat?

Meldt u zich bij de volgende afspraak of afspraken met het dagticket bij de balie van de afdeling waar u de afspraak heeft.

Kunnen mensen in een rolstoel de aanmeldzuilen gebruiken?

Ja, ook vanuit een rolstoel is de aanmeldzuil goed bereikbaar en leesbaar.

Ik ben blind/slechtziend. Kan ik mij aanmelden bij de aanmeldzuil?

Ja, er zijn medewerkers rond de aanmeldzuilen die u graag helpen.

Moeten kinderen zich voor hun afspraak ook aanmelden bij een aanmeldzuil?

Ja, kinderen melden zich ook aan bij een aanmeldzuil met hun eigen identiteitsbewijs.

Ik spreek geen of slecht Nederlands. Wat nu?

De aanmeldzuilen zijn er alleen in het Nederlands. Heeft u geen begeleider bij u die Nederlands spreekt? Vraag de aanwezige medewerker bij de aanmeldzuilen om hulp.

Wordt het scherm van de aanmeldzuil regelmatig schoongemaakt?

Ja, het scherm van de aanmeldzuil wordt regelmatig schoongemaakt. Voordat u zich aanmeldt bij de aanmeldzuil, moet u uw handen desinfecteren.

Wat kan ik met een PGO?

Met een PGO houdt u grip op uw gezondheid. Het geeft u inzicht in uw gezondheid en overzicht van uw medische gegevens. Hoe meer u weet over uw gezondheid, hoe beter u kunt werken aan uw gezondheid.

U kunt een PGO gebruiken voor verschillende dingen:

  • U kunt met een PGO gegevens inzien van uw verschillende zorgverleners. Bijvoorbeeld van uw huisarts, ziekenhuis of therapeut.
  • Een PGO kan u helpen om een gesprek met uw zorgverlener voor te bereiden. Bijvoorbeeld omdat u hier gegevens van een andere zorgverlener in heeft staan.

PGO’s zijn nog in ontwikkeling. In de toekomst komt er steeds meer informatie in te staan. Daarmee heeft u op één veilige plek al uw gezondheidsgegevens.

Hoe kies ik een PGO?

Er zijn verschillende PGO's, kies de PGO die bij u past via Digitale ZorgGids.

Wat is het verschil tussen een PGO en het PatiëntenPortaal?

Het PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl is iets anders dan een PGO. In mijn.vanweelbethesda.nl kunt u alleen informatie terugvinden van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Daarnaast kunt u in ons PatiëntenPortaal bijvoorbeeld onze vragenlijsten invullen en vindt u hier uw folders. In een PGO kunt u uw medische gegevens verzamelen van meerdere zorgverleners. Bekijk ook de uitlegvideo.

Is een PGO veilig?

Een PGO is veilig om te gebruiken als deze het ‘MedMij-label’ heeft. Ook Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis heeft een Medmij-label. U bent zelf verantwoordelijk voor uw gegevens in uw PGO en wie hier toegang toe heeft. Zorg dus dat niemand anders uw wachtwoord heeft, tenzij u zelf wilt dat die persoon in uw PGO kan. Bekijk de video voor extra uitleg.

Waarom worden mijn gegevens verkeerd weergegeven?

PGO’s zijn nog in ontwikkeling. Daarom kunnen gegevens soms onjuist en/of onvolledig worden weergegeven. Dit verschilt per PGO en daar hebben wij als ziekenhuis helaas geen invloed op.

Waar kan ik vragen stellen over mijn PGO

Loopt u tijdens het gebruik van uw PGO tegen problemen aan, bel of e-mail dan de helpdesk van uw PGO of kijk bij de veelgestelde vragen op www.pgo.nl.

Heeft u een vraag over uw medische gegevens? Stel deze vragen aan de zorgverlener, die deze gegevens met u deelt. Dat is bijvoorbeeld uw huisarts of de specialist in het ziekenhuis.

Heeft u vragen over hoe u een PGO moet gebruiken, dan kunt u hulp krijgen via de DigiHulplijn (bel gratis naar 0800 1508).